Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Glaucoom

Glaumoon

Glaucoom is een oogaandoening waarbij er schade ontstaat aan de oogzenuw waardoor het perifere gezichtsveld uitvalt. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde intra-oculaire druk. Glaucoom is één van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid ter wereld.

Initieel is er een aantasting van het perifere gezichtsveld, maar bij vergevorderd glaucoom kan volledige blindheid ontstaan. De aantasting van het zenuwweefsel (zoals bij ruggenmergletsels) is meestal irreversibel (onomkeerbaar), zodat de behandeling toespitst is op het stoppen van de evolutie. Het verloren zicht kan niet meer terugkomen.

Om glaucoom te hebben moet men 3 kenmerken samen hebben, nl verhoogde oogdruk, een oogzenuwaantasting en een aantasting van het perifere gezichtsveld. De verhoogde oogdruk is een risicofactor. Niet elke patient met verhoogde oogdruk heeft glaucoom. Men moet de drie kenmerken samen hebben om te spreken van glaucoom. De oogdruk is de druk in het oog. Het corpus ciliare pompt water in het oog om de oogbol de correcte druk te geven. Via het trabeculum wordt dit water weer uit het oog weggevoerd. Het evenwicht tussen invoer en uitvoer van water bepaalt dus de druk in het oog.De druk kan te hoog zijn  wegens tal van oorzaken. De invoer van water kan verhoogd zijn, maar ook kan de uitvoer kan op verschillende niveaus verhinderd worden.

Tijdens de consultatie zal men steeds 3 onderzoeken uitvoeren.

  • Ten eerste meet men de oogdruk. Dit kan gebeuren met de applanatie tonometrie of met een pneumotonometer. De oogdruk moet steeds kleiner zijn dan gelijk zijn aan 21 mmHg. Er zijn ook drukschommelingen tijdens de dag mogelijk, waardoor men niet op basis van 1 meting een diagnose kan stellen.
  • Vervolgens onderzoekt men de oogzenuw. Als de anatomie van de zenuw afwijkt van de standaard kan dit een argument zijn voor glaucoom.
  • Als laatste onderzoek doet men een gezichtsveldmeting. Hiermee meet men of er een aantasting is van het perifere gezichtsveld. Ook kan men zo evalueren of het glaucoom stabiel is, of dat er een evolutie gaande is.

De behandeling

De behandeling bestaat in de meeste gevallen uit oogdruppels. Deze druppels zullen inwerken op de invoer of uitvoer van het water in het oog. Het is essentieel dat de patient de behandeling zeer nauwkeurig uitvoert om het glaucoom onder controle te krijgen. In uitzonderlijke gevallen zal een laserbehandeling nodig zijn ter hoogte van de iris of ter hoogte van het trabeculum. Dit hangt af van het type glaucoom en het stadium van de aantasting van het gezichtsveld. Als deze behandeling geen verbetering oplevert, zal worden overgegaan tot een operatie: trabeculotomie genoemd.