Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Anatomie en werking van het oog

Anatomie en werking van het oog

Hieronder ziet u de doorsnede van een oog. Onder de afbeelding vindt u meer uitleg over elk onderdeel van het oog.

doorsnede van een normaal oog

Hoornvlies of cornea.

Dit is het voorste doorzichtige deel van het oog. Het werkt als lens en zal het beeld samen met de lens focussen op het netvlies. Het is ongeveer 1mm dik  en 12mm in diameter. Het is ter hoogte van de cornea dat men laseroperaties kan uitvoeren om te kunnen zien zonder bril.

Bindvlies of conjunctiva.

Dit is een slijmvlies dat de binnenzijde van de oogleden en de buitenzijde van de oogbol bedekt. In de conjunctiva zitten kleine talgkliertjes die zorgen voor de slijmlaag van de traanfilm. Het is dit deel van het oog dat rood wordt bij irritatie van het oog, of bij een uitwendige ontsteking. Zo’n ontsteking noemt men ook conjunctivitis.

Pupil of regenboogvlies of iris.

De iris is het vlies dat de kleur van het oog bepaalt. Dit dunne membraan functioneert als diafragma en zal dus de lichtinval in het oog regelen. Bij veel licht wordt de pupil klein zodat er minder licht op het netvlies valt. Omgekeerd wordt de pupil wijder in het donker om zoveel mogelijk licht op te vangen. Het is het pigment ter hoogte van de iris dat bepaalt of een oog blauw, bruin of groen is.

Ooglens

De lens bevindt zich net achter de iris. Het is de lens die samen met de cornea het licht zal focussen op het netvlies om zo een scherp beeld te hebben. De lens kan van vorm veranderen en dus het licht meer of minder breken. Hierdoor kunnen we zowel van ver als van dichtbij scherp zien. De lens is in rusttoestand als men ver kijkt. Bij het lezen zal de lens lichtjes van vorm veranderen om zo scherp te stellen op het beeld van dichtbij. Dit proces noemt men accommodatie. Vanaf 45 jaar gaat deze accommodatie geleidelijk moeizamer ten gevolge van de veroudering van de lens . De veroudering maakt de lens met name minder buigzaam en vervormbaar. Dit is de rede waarom de meeste mensen vanaf 45 jaar een leesbrilletje nodig hebben.

Netvlies

Het netvlies is het orgaan waarmee we kunnen zien. Het vormt de binnenbekleding van het oog. Het beeld wordt door het oog opgevangen en op het netvlies geprojecteerd en vervolgens via de oogzenuw doorgegeven aan de hersenen. Het centrale deel van het netvlies (macula) is het meest gevoelige deel en neemt details waar. Het perifere netvlies zorgt voor het gezichtsveld zodat we voorwerpen opzij kunnen zien.

Macula

Dit is het centrum van het netvlies. Op dit deel worden de lichtstralen gefocust. Dit deel van het netvlies bevat de grootste concentratie van fotoreceptoren en bijgevolg is verantwoordelijk voor het waarnemen van details. De fovea (het centrum van de macula) is het meest belangrijke deel van het netvlies;

Glasvocht

Het glasvocht vult de ruimte op tussen de lens en het netvlies.  Het is een geleiachtige substantie omgeven door een dun membraan (hyaloid). De samenstelling bestaat voor 98% uit water. De overige 2% zijn macromoleculen die voor de gelei-achtige samenstelling zorgen. Het hyaloid ligt voor het grootste deel tegen het netvlies aan. In de loop van de jaren verliest het glasvocht haar elasticiteit en gaat geleidelijk krimpen. Dit is een normaal verouderingsproces. Ook wordt het glasvocht met de jaren wat minder transparant en worden de vezels meer en meer zichtbaar. De patiënt zal dan kleine zwarte vlekjes waarnemen in zijn gezichtsveld (mouches volantes of zwevers). Bij een verdere inkrimping van het glasvocht zal het achterste deel loskomen van het netvlies. Dit is een glasvochtloslating of PVD (posterior vitreoos detachment). Dit proces gaat vaak gepaard met lichtflitsen. De risicofactoren voor het ontwikkelen van een PVD zijn: ouder zijn dan 50 jaar, bijziendheid (myopie), trauma, oogoperatie.

Sclera of harde oogrok.

Dit deel van het oog zorgt dat het oog wit is en zorgt voor de bolle vorm van het oog. Het bestaat uit sterk bindweefsel. Daarom is het oog zeer stevig.