Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Zien zonder bril

Waarom draagt u een bril?

Een refractie-afwijking houdt in dat er een bepaalde fout zit in het brekingssysteem van het oog waardoor de beelden niet goed geprojecteerd worden op het netvlies. Dit is geen oogziekte. Er zijn verschillende refractie afwijkingen mogelijk: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en cilindrische afwijkingen (astigmastisme).

oogcorrecties PION EYECLINIC DILBEEK (Brussel) zien zonder bril

Bijziendheid of myopie

Als de binnenvallende lichtstralen teveel worden gebroken, zullen ze voor het netvlies vallen. Hierdoor zal de patiënt voorwerpen van ver niet goed kunnen zien. Dichtbij zal hij wel scherp kunnen zien, vandaar de naam bijziendheid.

PION EYE CLINIC BRUXELLES DILBEEK zien zonder bril

Hypermetropie of Hyperopia

Wanneer het hoornvlies te vlak is of het oog te kort dan worden de binnenvallende lichtstralen te weinig gebroken. De beelden vallen hierdoor niet op het netvlies maar erachter, met een slecht beeld tot gevolg. Jonge mensen kunnen deze afwijking echter compenseren door te accommoderen. Door te accommoderen worden de beelden die achter het netvlies vallen door de eigen ooglens naar voren verplaatst waardoor ze terecht komen op het netvlies. Hierdoor kunnen ze toch scherp zien. Deze accommodatie neemt echter af met de leeftijd en elke hypermetroop zal na verloop van tijd toch afhankelijk worden van een leesbril.

hyperopia afbeelding - website Pion Eye Clinic

Astigmatisme

Men kan zich het voorvlak van het hoornvlies voorstellen als een ronde voetbal. De breking van het licht verloopt gelijk in alle richtingen. Bij astigmatisme lijkt het voorvlak van het hoornvlies eerder op een rugbybal (ovaal). De breking van het licht is niet in alle richtingen hetzelfde.

astigmatisme afbeelding Pion Eyeclinic Brussels

Persoonlijke motivatie

De hoofdreden om een ingreep te laten uitvoeren is de wens om niet meer afhankelijk te zijn van een bril. De reden hiervoor is strikt persoonlijk en kan van esthetische, praktische of financiële aard zijn. Het niet langer verdragen van contactlenzen door droge ogen of allergieën is ook een vaak voorkomende reden voor het uitvoeren van refractieve chirurgie. Sommige patiënten kunnen de contactlenzen zelf niet aanbrengen en zijn dus aangewezen op een ingreep, indien ze geen bril wensen te dragen.

 

Wenst u te laten onderzoeken of u in aanmerking komt om uw ogen te laseren zodat u opnieuw kan zien zonder bril? Neem dan hieronder contact op voor een consultatie.