Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Netvliesloslating

Wat is een netvliesloslating en hoe ontstaat dit?

Een netvliesloslating is een aandoening waarbij het netvlies loskomt van de onderliggende vaatrok.

Deze loslating ontstaat door een opeenvolging van 3 processen.

  1. In een eerste tijd zal uw vitreum (glasvocht) krimpen. Dit is een geleidelijk proces over de jaren dat zich voordoet bij de meeste mensen en gebeurd onder invloed van de leeftijd. Door deze inkrimping van het glasvocht zal de achterzijde hiervan geleidelijk loskomen van het netvlies. Dit noemt men een posterieure vitreale loslating. De patiënt zal in dit geval kleine bewegende vlekjes (spinnetjes, sliertjes) waarnemen in zijn gezichtsveld. Dit noemt men ‘mouches volantes’ Ook kan de patiënt lichtflitsen waarnemen.
  2. Wanneer een posterieure vitreale loslating sterke tracties uitoefent op het netvlies kan er zich een netvlies-gaatje of scheurtje ontwikkelen. Dit gaat vaak gepaard met lichtflitsen.
  3. Het water dat het glasvocht vult kan langs dit gaatje achter het netvlies geraken en zal zo aanleiding geven tot een netvliesloslating. Het losliggend netvlies werkt niet meer en de patiënt zal een steeds groter wordende zwarte vlek waarnemen.

De verschillende gradaties van netvliesloslating

  • Een perifere loslating.

Wanneer de loslating nog in een beginnende fase is zal de patiënt een zwarte vlek waarnemen op de zijkant van zijn gezichtsveld. Aangezien het centrum (macula) nog niet aangetast is kan de patiënt nog redelijk goed zien. Hij kan nog steeds ver zien en lezen.

In deze fase is de behandeling urgent, afhankelijk van de tijd dat de loslating aanwezig is want men zal proberen te vermijden dat de macula ook loskomt. Als de loslating verder evolueert zal dus ook het de macula loskomen en het zicht drastisch dalen.

  • Een loslating met een losliggende macula

In dit type loslatingen zal het zicht dus drastisch dalen. De patiënt zal niet meer kunnen lezen of ver zien. Het zicht wordt geleidelijk zwart. In deze fase is de behandeling minder urgent geworden omdat de macula toch reeds afliggend is.

  • Een oudere loslating.

Wanneer de loslating reeds verscheidene weken aanwezig is zal er zich een littekenreactie (PVR) voordoen. Deze reactie is uiterst nefast voor de genezing van het netvlies. De PVR zal het netvlies vernietigen in plaats van de genezing te bevorderen. Oude netvliesloslatingen zijn dus moeilijker te behandelen.

De operatie

Er is steeds een operatie nodig om een netvliesloslating te behandelen. Indien er geen behandeling plaatsheeft zal het netvlies onomkeerbaar verloren gaan en zal u het oog verliezen. Een onbehandelde netvliesloslating brengt zodanig veel complicaties met zich mee dat u niet enkel het zicht van het oog verliest maar op termijn is het mogelijk dat u een oogprothese zal moeten krijgen.

Operatie technieken

Retinopexie: dit is de meest simpele operatie. Hierbij zal het gaatje dat de netvliesloslating veroorzaakt dichtgemaakt worden via een uitwendige bevriezing. Vervolgens wordt er een kleine gasbel in het oog aangebracht die het gaatje van binnen-uit zal sluiten. Dit gas verdwijnt geleidelijk over een periode van 1 week en wordt door de patiënt uitgeademd. Het is essentieel dat de patiënt de door de chirurg voorgeschreven houding strikt aanhoudt, zodat het gasbelletje zich bevindt ter hoogte van de netvlies-scheur. 

Cerclage: hierbij wordt er aan de buitenkant van het oog een siliconen-bandje aangebracht. Op die manier zal de tractie op het netvlies-gaatje worden opgeheven. Vervolgens wordt er ook een bevriezing van het gaatje uitgevoerd en tot slot wordt er een gasbel geïnjecteerd. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd bij jongeren.

Vitrectomie: deze operatie zal uitgevoerd worden als de scheur groot is of indien er meerdere scheuren zijn. Tijdens deze operatie wordt via de vitrectoom het glasvocht verwijderd en zal men manueel het netvlies terug op zijn plaats brengen. Het netvlies-gaatje zal gesloten worden met laserbehandeling. Ook zal men gas of silicone olie in het oog brengen om het netvlies op zijn plaats te houden tot de genezing (een soort gips voor het netvlies). Het gas zal geleidelijk over 2 weken na de operatie  verdwijnen. Als men silicone gebruikt zal een tweede operatie nodig zijn om deze te verwijderen.

vitrectomie - website Pion Eyeclinic - oogkliniek in  Dilbeek bij Brussel

 

Wat is de prognose na een netvliesloslating?

Indien de loslating beperkt was tot de periferie en de macula dus niet aangetast werd, zal men zijn zicht volledig kunnen recupereren. Als de macula echter ook los lag is de genezing veel trager. Men kan tot een jaar nodig hebben voordat men een definitieve recuperatie bereikt. Vele patiënten bereiken echter nooit hun originele visus en zullen blijvende onscherpe en vervormde beelden ervaren.

Indien de netvliesloslating gecompliceerd werd door een littekenvorming (PVR) zullen vaak verschillende operaties nodig zijn om het netvlies terug aanliggend te maken. Deze opeenvolgende operaties zijn natuurlijk zwaar voor het oog en met elke operatie ligt de recuperatie moeilijker. Niet elk oog met een loslating kan gered worden.

Complicaties?

Men moet weten dat elke operatietechniek een slagingspercentage heeft van 85%. In 1 op de vijf gevallen zullen dus meerdere operaties nodig zijn om het netvlies terug aanliggend te maken. Vaak zullen de operaties aanleiding geven tot cataract ontwikkeling. Dit is echter via een eenvoudige operatie op te lossen. In sommige gevallen ontwikkelt er  zich een cellofaan membraan ter hoogte van het netvlies, wat ook via een extra operatie dient verwijdert te worden. Na elke heelkunde dient de patiënt zijn dagelijkse activiteiten te staken en is hij werk onbekwaam voor minimum 2 weken. De positionering aangegeven na de heelkunde dient strikt te worden opgevolgd om de genezing te bevorderen.