Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Maculair gat

Meer informatie over het Maculair gat:

De macula (gele vlek of achterpool)

Dit is het centrum van het netvlies. Op dit deel worden de lichtstralen gefocust. Dit deel van het netvlies bevat de grootste concentratie van fotoreceptoren en is bijgevolg verantwoordelijk voor het waarnemen van details. De fovea (het centrum van de macula) is het meest belangrijke deel van het netvlies.

Klachten

Een maculair gaatje geeft een duidelijke daling van het centrale zicht. De visusscore daalt vaak naar 5/10 tot zelfs 1/20. Hierdoor zal de patiënt geen details meer waarnemen en dus niet meer kunnen lezen. Het geeft geen blindheid van het oog maar wel slechtziendheid.

maculair gat - website Pion Eyeclinic Brussel

De oorzaak

De oorzaak van het maculair gat heeft te maken met het glasvocht en het achterste glasvocht membraan. Dit glasvocht zal met de leeftijd verschrompelen en zo komt het achterste glasvocht-membraan  los van het netvlies. Meestal gebeurt dit zonder gevolg voor het netvlies maar soms ontstaat er zo een gaatje in de macula.

Behandeling

Een maculair dat niet behandelt wordt heeft een slechte prognose. Een spontaan herstel is uitzonderlijk.

Wanneer men moet opereren hangt af van:

  1. Het stadium van het gat: vanaf stadium 2 is het aangewezen om te opereren.
  2. Visus: als men nog een goed zicht heeft, wacht men best nog wat af.
  3. De tijdsduur het gat: hoe langer het gat aanwezig is; hoe slechter de kans op sluiting van het gat na de operatie en hoe slechter het uiteindelijke zicht.
  4. Andere factoren zoals leeftijd, gezondheid, hinder voor de patiënt.

De operatie

De operatie is een vitrectomie (zie afbeelding).

vitrectomie - website Pion Eyeclinic - oogkliniek Dilbeek

 

Tijdens deze operatie wordt via de vitrectoom het glasvocht verwijderd. Vervolgens wordt het achterste glasvocht membraan zeer doorzichtig verwijderd en het meest oppervlakkige laagje van het netvlies (intern limiterend membraan) verwijderd.

Het oog wordt vervolgens gevuld met gas om het gaatje dicht te drukken. Dit gas zal geleidelijk uit het oog verdwijnen na 2 weken.

Er bestaat ook de mogelijkheid om siliconenolie in het oog te brengen om het maculaire gat te dichten maar dan is steeds een tweede operatie nodig om de silicone olie te verwijderen. Deze techniek is nodig indien het maculair gat reeds groot is.

Na de operatie

Vaak is het oog gezwollen en voelt het zanderig aan. Ook is er meestal een roodheid aanwezig  en traant het oog. Er moeten dus ontstekingwerende druppels worden ingebracht.  Het is zeer belangrijk dat de patiënt een treurhouding aanneemt gedurende drie dagen, wanneer er gewerkt wordt met gas.

Deze houding houdt in dat u voorovergebogen zittend naar beneden moet kijken. U kan dit doen met het hoofd op een kussen of een tafeltje. Tijdens de slaap moet u op uw buik liggen en het hoofd naar beneden houden (m.a.w. niet op u zijkant draaien).

Deze houding is zeer belangrijk om het gaatje te doen sluiten. U dient deze houding gedurende drie dagen aan te houden. U kan natuurlijk in een gewoon rechtopzittend positie eten, naar het toilet gaan of zich verplaatsen. De gasbel in het oog zorgt ervoor dat u zeer slecht kan zien. Dit slecht zicht blijft aanwezig gedurende de gehele tijd dat de gasbel aanwezig blijft in het oog.  De gasbel zal geleidelijk uit het oog verdwijnen en na ongeveer twee weken zal u weer beter kunnen zien. Zolang er gas in het oog aanwezig is, mag u niet met het vliegtuig reizen of zich begeven op grote hoogtes (bergen).

Het herstel na de operatie

Bij de meeste mensen (95%) lukt het wel om het maculair gat te sluiten. Spijtig genoeg leidt dit anatomisch herstel niet altijd tot een verbetering van de visus. Het herstel van het zicht hangt af van de duur dat het maculair gat aanwezig was voor de operatie en het initiële zicht. Het herstel duurt vaak tot één jaar na de operatie en verloopt zeer traag. De gemiddelde verbetering van het zicht na het sluiten van het gat is zo’n 20% à 30%. In sommige gevallen gaat het zicht er niet op vooruit desondanks een anatomische sluiting van het gat.