Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Epiretinaal membraan

Wat is een epiretinaal membraan?

Een epiretinaal membraan of maculaire punker is een laagje littekenweefsel dat zich op de macula vormt. Het is net of er een doorschijnend cellofaan laagje op de macula komt te liggen en dit zal natuurlijk interfereren met het zicht. Doordat het littekenweefsel zal samentrekken, gaat ook het onderliggend netvlies plooien vertonen. De fotoreceptoren van het netvlies zijn bijgevolg niet meer regelmatig geordend en de patient zal vervormingen van het beeld ervaren.

Deze vervormingen noemt men metamortorsie. De klachten bij patiënten met een maculaire punker zijn dus virusdaling al dan niet gecombineerd met beeldvervorming (metamortorsie). Soms kan de patiënt een verkleining van het beeld ervaren. De intensiteit van deze klachten varieert sterk variabel van patiënt tot patiënt. In het beginstadium zal de patient soms nauwelijks iets merken. Andere patiënten ervaren een zeer sterke visusdaling, aangezien de macula het deel van het oog is waarmee men scherp kijkt. Bij een epiretinaal membraan is er geen echte oorzaak. In geval van een secundair membraan ligt de oorzaak bij een vooraf bestaande pathologie van het het oog, zoals een uveïtis (inwendige oogontsteking), een laserbehandeling van het netvlies of eerdere operatie.

De behandeling van een epiretinaal membraan

Een groot deel van de patiënten met een epiretinaal membraan heeft geen behandeling nodig. Dit is het geval als het zicht nog goed bewaard is en de patiënt weinig klachten ervaart. Meestal zal de punker weinig evolueren.

Als de patient echter een duidelijke visusdaling heeft en metamortorisie (beeldvorming) ervaart is een operatie aangewezen. Zo zal men het zicht kunnen verbeteren maar tevens een verdere visusdaling kunnen stoppen. Een epiretinaal membraan kan verwijderd worden via een vitrectomie (zie afbeelding onder). Zo zal men eerst het glasvocht verwijderen en vervolgens het membraan via een ultra fijn pincet ‘peelen’.

vitrectomie - website Pion Eyeclinic - oogkliniek in  Dilbeek bij Brussel

 

De prognose

Initieel is het oog een beetje rood en gevoelig na de operatie. U zal onstekingsremmende druppeltjes moeten gebruiken gedurende enkele weken. Het zicht herstelt vaak traag na een membraan peeling. Over een periode van verschillende maanden zal de gezichtscherpte stijgen en zal de metamortorsie afnemen. Over het algemeen bereikt men echter geen normalisatie van het zicht. 70 a 75 % van de patiënten bereikt een zicht van 5/10 na de operatie. Sommigen doen het beter en bereiken 8 à 9/10. Deze operatie beoogt een verbetering van de beeldvorming en het stoppen van de negatieve evolutie.
Een normalisatie van de visus is echter niet te verwachten.