Ninoofsesteenweg 240
1700 Dilbeek
tel: 02-899.03.09

Maak nu een afspraak

Verloop cataract oogoperatie

De dag van de operatie

  • Neem uw medicatie zoals u die altijd neemt (tot 6u voor de operatie).
  • U moet steeds nuchter zijn d.w.z. niet meer eten noch drinken 6u voor de aanvang van de operatie. U mag wel water drinken.
  • Het is best dat u zich door een familielid of goede vriend(in) laat vergezellen. U kan namelijk niet zelf naar huis rijden. Ook zal u een beetje onhandig zijn na de operatie, omdat u een verband zal hebben op het geopereerde oog.
  • Gelieve geen extra kledij (pyjama) of sieraden mee te nemen de dag van de operatie. U kan hier niets mee doen, enkel ze verliezen.

1 uur voor de operatie

Dit is het tijdstip waarop u verwacht wordt om u in het ziekenhuis aan te komen. Van zodra u aankomt zal u een operatie-overhemd aankrijgen en een operatiemuts. De verpleging zal nog extra druppels in het te opereren oog aanbrengen. Vervolgens zal men u begeleiden naar de operatiezaal. De operatie zelf duurt ongeveer 15 minuten.

De operatie

Het oog zal verdoofd worden met druppels en met isobetadine uitgebreid ontsmet worden. De anesthesist zal u bijstaan tijdens de operatie en kalmerende middelen toedienen om de operatie voor u zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. U wordt niet volledig verdoofd en u kunt dus steeds met mij communiceren. De operatie gebeurt volgens de laatste nieuwe technieken namelijk een phaco-emulsificatie . Dit is een techniek waarbij de lens verpulverd word via ultrageluid. De incisie die gemaakt wordt, is slechts 2 millimeter breed. Een ronde opening wordt gemaakt ter hoogte van het voorste lenskapsel (rexis). Via de ultrasone sonde wordt de lens verpulverd en opgezogen. De plooibare kunstlens wordt dan in het oog geïnjecteerd via de 2 millimeter incisie. Tot slot wordt het oog gesloten zonder dat er een draadje aan te pas komt.

Onmiddellijk na de operatie

Nadat u een oogverband hebt aangekregen wordt u uit de operatiezaal begeleid en kan u rustig bekomen van de operatie. Van zodra u zich in staat voelt, kan u uw kleren opnieuw aandoen. Vaak wordt u een koffie of frisdrank aangeboden aangezien u reeds geruime tijd nuchter bent. Van zodra u zich goed voelt, mag u naar huis gaan. In totaal zal u ongeveer 2 uur in het ziekenhuis verblijven.